top of page
Zoeken

Lekkere koffie thuis

Wie wil dat nu niet? Lekkere koffie thuis, elke ochtend opnieuw om de dag goed te beginnen.

Het eerste wat je moet doen, is kijken naar je toestel. Welk toestel gebruik je om 's morgens je koffie te maken?


Gebruik je een percolator (zo eentje met een papieren filter waar je de gemalen koffie in doet en achteraan water bijvult) dan komt hier al tip 1: spoel de papieren filter even voor met warm water voor je er de gemalen koffie in doet. Op deze manier haal je de lijmresten uit het papier én geef je meer kans aan de olie en de vetten om achter te blijven in de filter en dus niet mee door het papier in je kopje te belanden en krijg je een zuiverder eindresultaat.

Tip 2 voor dit type van koffiemachine kan zijn om toch een eigen molentje aan te schaffen zodat je verse bonen kan gebruiken in plaats van reeds gemalen koffie. Zo blijft de koffie veel langer vers en maal je net dat wat je nodig hebt voor die kopjes die je dan gaat maken. Weet je niet hoeveel koffie je moet malen? Neem ongeveer 7 gram per 100 gram water als basis regel. Later in een volgende blog gaan we er nog wel dieper op in maar hier kan je al mee starten.


Gebruik je een toestel dat à la minute de bonen maalt en je dan kan kiezen welke koffie je wil (een volautomaat dus)? Bij dit toestel kan je vaak de maalgraad en de dosering zelf instellen. Tip 1 hier kan zijn om te kiezen voor een dosering type espresso (dus niet teveel volume in het kopje) en de maalgraad hiervoor dan net iets fijner te zetten. Wil je graag méér volume in je kopje, voeg er dan warm water aan toe (dat noemen wij een "americano") en leng de heerlijke espresso aan zodat je meer volume krijgt, een mildere en zachtere smaak en toch geen bitterheid.

Tip 2 kan hier ook zijn om ELKE week je toestel te reinigen. Erg weinig mensen weten dit (want bijna niemand leest de handleiding :-)) maar bij de meeste toestellen kan je aan de zijkant de klep openen en de koffie zetgroep eruit halen. Deze spoel je dan onder de kraan met warm water en je plaatst hem weer terug. Mocht je dit dus nog nooit gedaan hebben, wees dan voorbereid op een beetje schimmel de eerste keer :-) daarna ga je het nooit meer vergeten!


Heb je een handmatige manier van koffie zetten? Een aeropress of een V60 misschien? Dan kan je de tip van het spoelen van je filterpapier ook hier toepassen en kan ik alvast als tip 2 meegeven dat je watertemperatuur ook een grote rol kan spelen. Vind je de koffie vaak te bitter? Probeer eens een iets lagere temperatuur van je warm water. Of probeer eens met gefilterd water te werken thuis. In een volgende blog zal het zeker eens over water gaan want tenslotte bestaat je koffie voor 98 % uit water dus dat is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van je kopje troost!


Verder wil ik jullie nog graag meegeven dat genieten van je kopje koffie in de ochtend er alvast voor zal zorgen dat je de dag goed begint en het kan dus zeker de moeite zijn om deze tips eens uit te proberen. Ik hoor altijd graag wat jullie ervaringen zijn en mocht je nog vragen hebben, laat het me gerust weten!


Lieve koffiegroet

Sophie


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vakantie

Welkom!

Comments


bottom of page